5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz

Ha még soha nem voltál borkóstolón, akkor itt az ideje egyszer elmenni, hiszen nem csak arról szól ez az egész program, hogy sok-sok bort megkóstolhatsz, hanem új emberekkel is megismerkedhetsz és remek program is, hiszen sok új dolgot megtudhatsz a különféle borokról. A borkóstolókon azonban be kell tartani néhány szabályt. A cikkben 5 ilyen szabályt sorolunk fel.
A bórkóstolásnak is vannak - 5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz – szabályai.

1. A megfelelő öltözet

Akár férfi, akár nő vagy, mindenképpen érdemes néhány öltözködési tanácsot megfogadni, ha bórkóstolóra mégy. A férfiaknak és a nőknek is javasolt a sötét öltözet, hiszen egy-egy bórkóstolón mindig lehetnek kisebb – nagyobb balesetek, azaz kifröccsenhet egy kis bor, és nem éppen kellemes egész nap borfoltos ruhában lenni.

A nők viseljenek lapos talpú cipőt, hiszen az sokkal kényelmesebb, mint a magas sarkú cipőben álldogálni egész nap. A hosszú hajú hölgyek fogják össze a hajukat, hiszen így sokkal praktikusabb bort kóstolni.

2. Tilos a parfüm

Bort csak úgy lehet kóstolni, ha közben nem kúszik mindenféle illat és szag az orrunkba. Éppen ezért nem javasolt az erős parfüm használata és igazából a dohányzást is hanyagolni kellene legalább ezen alkalommal az embereknek, hiszen a dohányfüsttől és annak utóhatásaitól nem érezzük a különféle borok illatát és aromáját.

3. A borkóstolási terv

Bort csak úgy lehet kóstolgatni, ha van egy meghatározott ütemtervünk, azaz nem összevissza kóstolgatunk, kortyolgatunk mindenféle bort. Kezdhetjük eleinte a könnyű fehér borokkal, majd amikor már nem akarunk több fehérbort kóstolgatni, akkor áttérhetünk a testesebb, zamatosabb vörösborokra is.

4. Ne ess túlzásokba

Aki volt már borkóstolón, nagyon jól tudja, hogy üres gyomorral nem jó elkezdeni a borok kortyolgatását, hiszen könnyedén megárthat. Jó, ha otthon eszel valamit, illetve a helyszínen javasolt hidratáltnak maradni, azaz kétféle bor kóstolgatása között sok-sok vizet javasolt inni, így biztos, hogy nem érhet bennünket meglepetés.

5. Figyeljünk és hallgassunk

Amennyiben megkóstoltunk néhány kiváló bort, mindenképpen jegyezzük fel az adott bor nevét, évjáratát és származási helyét. Ha van rá alkalmunk és lehetőségünk, beszélgessünk, folytassunk eszmecserét a jelenlévő borászokkal, hiszen a bórkóstolás nem csak az ivásról, hanem a tapasztalatgyűjtésről, a tapasztalatcseréről és az informálódásról szól.

Kapcsolódó cikkek

Útmutató a borkóstoláshoz

Útmutató a borkóstoláshoz

Kezdetben a domináns illatot kell azonosítanunk egy bornál, majd áttérni a másodlagos és harmadlagos aromákra.

Az angol borok bűvöletében

Az angol borok bűvöletében

Több nemzet is híres borairól, ilyenek például a francia, az olasz és az angol bortermelő területeken előállított borok.

Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

A grillezés, ősszel is egy remek tevékenység.