Útmutató a borkóstoláshoz
Emellett igyekezzünk minél több borfajtát megkóstolni, hogy a lehető legpontosabb információkhoz jussunk. Ha nem tudjuk, hol kezdjük, kezdhetjük egy alapvető útmutatóval.
Figyelem, a borokat kizárólag akkor kóstoljuk, ha elmúltunk 18 évesek!
Amikor megtanuljuk, hogyan kell bort kóstolni, tudnunk kell, hogyan kell értékelni az illatot. Az illat értékeléséhez néhányszor meg kell forgatnunk a poharat, mielőtt beleszagolnánk. A pohár megforgatása több aromakeveréket szabadít fel, ezért a rövid szippantásokat a hosszúakkal kell váltogatni. Ha követjük ezt az egyszerű tippet, képesek leszünk megítélni a bor aromáját a megjelenés, az illat és a tapintás alapján.
A borkóstolás másik fontos szempontja, hogy megtanuljuk, hogyan kell leírni a bort. Ehhez a bort nagyjából a szaglással kell kezdened. Kezdetben a domináns illatot kell azonosítanunk, majd áttérni a másodlagos és harmadlagos aromákra. Az elsődleges aromák azok, amelyek a legnyilvánvalóbbak a borban. Ezek gyakran gyümölcsízek, virágillatok vagy gyógynövényillatok. Ezek sok vörösbor közös jellemzői, és ezeket fel kell jegyezni.
Ha már elsajátította egy bor szaglásának folyamatát, képesnek kell lennünk arra, hogy leírjuk az ízét és az illatát. Ennek jó módja, ha a benne lévő különböző aromákra gondolunk. Végül is nem mindig tudjuk leírni az ételek ízét, ezért a kavargatásra és a szaglászásra szükség van. Bár ez kissé ijesztőnek tűnhet, ezt a technikát úgy is gyakorolhatjuk, hogy leírjuk, mit veszünk észre.
Miután elsajátítottuk a borkóstolás alapjait, meg akarjuk tanulni, hogyan ismerjük fel egy bor hibáit. Először az édességet kell keresnünk. Ez a legmarkánsabb íz. Ha azonban túl édes, akkor nem lesz annyira kellemes. Ha nem tetszik a gyümölcsíz, akkor érdemes kipróbálnunk egy érlelt bort is. Ezzel a technikával azonosíthatjuk a piacon kiemelkedő borokat.
A kóstolást úgy is megtanulhatjuk, hogy a bort a szájunkban forgatjuk. Ez segíteni fog a különböző ízek azonosításában. Amikor egy bort kóstolunk, fontos, hogy az illatra koncentráljunk. Ez segít megkülönböztetni a vörös- és a fehérborokat. Ha ezt a két típust már elsajátítottuk, elkezdhetünk más bortípusokat is kóstolni, és kombinálni a jegyeket. Ez alapvető készség minden borkedvelő számára.