Útmutató a borkóstoláshoz

Ha meg akarjuk tanulni, hogyan kell bort kóstolni, szükségünk van az ízlelésre. Bár mindenkinek más az ízlése, van néhány dolog, amivel tisztában kell lennünk. Csak akkor tudunk igazán értékelni egy bort, ha le tudjuk írni az illatát és az ízét. Ez csak gyakorlással és az ízleléstörténet fejlesztésével érhető el.
Útmutató a borkóstoláshoz

Emellett igyekezzünk minél több borfajtát megkóstolni, hogy a lehető legpontosabb információkhoz jussunk. Ha nem tudjuk, hol kezdjük, kezdhetjük egy alapvető útmutatóval.

Figyelem, a borokat kizárólag akkor kóstoljuk, ha elmúltunk 18 évesek!

Amikor megtanuljuk, hogyan kell bort kóstolni, tudnunk kell, hogyan kell értékelni az illatot. Az illat értékeléséhez néhányszor meg kell forgatnunk a poharat, mielőtt beleszagolnánk. A pohár megforgatása több aromakeveréket szabadít fel, ezért a rövid szippantásokat a hosszúakkal kell váltogatni. Ha követjük ezt az egyszerű tippet, képesek leszünk megítélni a bor aromáját a megjelenés, az illat és a tapintás alapján.

A borkóstolás másik fontos szempontja, hogy megtanuljuk, hogyan kell leírni a bort. Ehhez a bort nagyjából a szaglással kell kezdened. Kezdetben a domináns illatot kell azonosítanunk, majd áttérni a másodlagos és harmadlagos aromákra. Az elsődleges aromák azok, amelyek a legnyilvánvalóbbak a borban. Ezek gyakran gyümölcsízek, virágillatok vagy gyógynövényillatok. Ezek sok vörösbor közös jellemzői, és ezeket fel kell jegyezni.

Ha már elsajátította egy bor szaglásának folyamatát, képesnek kell lennünk arra, hogy leírjuk az ízét és az illatát. Ennek jó módja, ha a benne lévő különböző aromákra gondolunk. Végül is nem mindig tudjuk leírni az ételek ízét, ezért a kavargatásra és a szaglászásra szükség van. Bár ez kissé ijesztőnek tűnhet, ezt a technikát úgy is gyakorolhatjuk, hogy leírjuk, mit veszünk észre.

Miután elsajátítottuk a borkóstolás alapjait, meg akarjuk tanulni, hogyan ismerjük fel egy bor hibáit. Először az édességet kell keresnünk. Ez a legmarkánsabb íz. Ha azonban túl édes, akkor nem lesz annyira kellemes. Ha nem tetszik a gyümölcsíz, akkor érdemes kipróbálnunk egy érlelt bort is. Ezzel a technikával azonosíthatjuk a piacon kiemelkedő borokat.

A kóstolást úgy is megtanulhatjuk, hogy a bort a szájunkban forgatjuk. Ez segíteni fog a különböző ízek azonosításában. Amikor egy bort kóstolunk, fontos, hogy az illatra koncentráljunk. Ez segít megkülönböztetni a vörös- és a fehérborokat. Ha ezt a két típust már elsajátítottuk, elkezdhetünk más bortípusokat is kóstolni, és kombinálni a jegyeket. Ez alapvető készség minden borkedvelő számára.

Kapcsolódó cikkek

A bórkóstolásnak is vannak - 5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz – szabályai.

5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz

A bórkóstolás sokak számára egy komoly program, azonban sokan még nem vettek részt ilyen eseményen. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat és tippeket.

A borkedvelőknek vehetünk - 5 kiváló ajándék a bor szerelmeseinek – borral kapcsolatos ajándékokat.

5 kiváló ajándék a bor szerelmeseinek

A borkedvelők nem csak bort, hanem borral kapcsolatos kiegészítőket is szeretnek kapni. A cikkben 5 ilyen ajándékot mutatunk be.

4 tipp a helyes otthoni bortároláshoz

4 tipp a helyes otthoni bortároláshoz

Nincs tisztában azzal, hogyan is tárolhatná megfelelőn otthon a bort? Cikkünkben négy tippel segítünk abban, hogyan őrizheti meg az aromákat!