Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

A szabadtéri grillezésnek nincs még vége, annak ellenére, hogy beléptünk az őszbe. A kerti grillezést nem csak a kertben tehetjük meg, hanem akár a teraszon is. Miért ülnénk bent a házban, amiért esik az eső? Nincs is jobb kikapcsolódási lehetőség ősszel, mint meghívni a barátainkat vagy a családunkat, majd együtt grillezni és elfogyasztani a frissen sült húsételeket és grillezett zöldségeket egy-egy finom pohár bor társaságában. De milyen bor illik a grillezett ételekhez? Mutatjuk is a válaszokat!
Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

A grillezést általában a férfiak kedvelik nagyon, hiszen nincs is jobb mód talán arra, hogy levezessék a heti feszültséget és a munka miatti fáradtságot. A kerti grillek remek kikapcsolódást nyújtanak, amely nem csak egy magányos szabadidős tevékenység, hiszen a családot is be lehet vonni az előkészületekbe, a sütési folyamatokba, illetve nincs is annál jobb érzés, amikor a család vagy a barátok együtt költik el a fenséges, grillen készült ételeket.

A grillezést sokan a hússal kötik össze. Tény és való, hogy a legtöbben húsételeket készítenek ezeken az eszközökön. Sokan szeretnek sertéshúst, bordát vagy oldalast sütni. Ezekhez az ételekhez általában a testes vörösborok illenek igazán. A fűszeres és gyümölcsös borok a legideálisabbak a sertéshúshoz, például egy Cabernet Sauvignon.

Sokan kedvelik a szárnyasokat. Ha pulykát, csirkét vagy egyéb szárnyast grillezünk, akkor is gondoljunk a jó bor kiválasztására, mert ha nem jól választunk, az tönkreteheti a gasztronómiai élményeinket. Ezekhez az ételekhez is jól passzolnak a testes és fűszeres vörösborok, de az édes fehérborral és akár még a rizlinggel is nagyszerű harmóniát alkotnak.

Ha pedig kedveljük a halat és ehhez választanánk bort, akkor jusson eszünkbe, hogy a száraz fehérbor vagy egy könnyű rizling lesz majd a tökéletes választás. Ha pedig még a grillezés egyszerű és kényelmes módját választjuk, akkor a lávaköves grillek mellett is dönthetünk.

Napjainkban egyre többen teszik le a voksukat a vegetarianizmus mellett, azaz nem fogyasztanak állati fehérjét. Ezeknek az embereknek sem kell lemondaniuk a grillezés örömeiről, hiszen nem csak húsféléket, hanem zöldségeket és gyümölcsöket is grillezhetünk. Szinte mindenféle zöldség készülhet ezzel a módszerrel. Akár cukkinit, akár padlizsánt, vagy paprikát készítünk el ily módon, a könnyű fehérbor bizonyára nagyszerűen kiegészíti majd az ízeket. Ha pedig kukoricát támad kedvünk grillezni, akkor szerezzünk be hozzá száraz bort, például a rizling tökéletes választás lehet.

A gyümölcsök grillezése sem szokatlan napjainkban. Bármilyen gyümölcsöt is grillezzünk, mindenképpen vegyük figyelembe a gyümölcs ízét és zamatát. Ha édes gyümölcsre esett a választásunk, akkor a bor lehet fehér és vörös is, de mindenképpen az édes verzió mellett döntsünk.

Kapcsolódó cikkek

Alkoholmentes borok és egészségtudatos életmód

Alkoholmentes borok és egészségtudatos életmód

Az alkoholmentes italok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen tökéletesen illenek az egészségtudatos életmódhoz és a változatos társasági eseményekhez.

A bórkóstolásnak is vannak - 5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz – szabályai.

5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz

A bórkóstolás sokak számára egy komoly program, azonban sokan még nem vettek részt ilyen eseményen. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat és tippeket.

Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

A grillezés, ősszel is egy remek tevékenység.