Milyen képzésekre van szükség a vendéglátásban?

A vendéglátás egy igen széles terület, ahová elit éttermek, gyors kajáldák, bárok és kávézók is beletartoznak. Legyen szó bármelyikről is mindenképp szükségesek képzett szakemberek, akik az étel- és ital különlegességeket elkészítik és adott esetben fel is szolgálják. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük milyen képzésekre van szükség ha vendéglátásban szeretnénk elhelyezkedni.
Milyen képzésekre van szükség a vendéglátásban?

Vendéglátóipari képzések kínálata

Egy vendéglátóipari egység megfelelő működéséhez számos munkavállaló kitartása és szakértelme szükséges lehet. Szerencsére ma már több iskola és magánsuli is tart olyan képzéseket, amikkel szert tehetünk a megfelelő tudásra ezen a téren. Többek között ezen a téren találhatunk:

· szakács

· főszakács

· pincér és felszolgáló

· pultos

· mixer-barista

· sommelier

· menedzser képzések közül is.

Szakácsképzés

Az éttermek falai között a szakácsok felelnek az étel remekek elkészültéért. Egy szakács tudása azonban nem csak erre korlátozódik, hanem az alapanyagok megfelelő tárolására, feldolgozására, a higiéniai szabályok szem előtt tartására és persze az ételek esztétikus tálalására is.

Főszakács képzés

A főszakácsok mondhatni a konyhai terület menedzserei, így tudások még a szakácsokénál is széleskörűbbnek tekinthető. Esetükben ugyanis a megfelelő minőségű és persze mennyiségű alapanyagok beszerzésére is koncentrálni kell, nem beszélve a munkafolyamatok megtervezéséről, a menü és a napi ajánlatok összeállításáról.

Pincér/felszolgáló képzés

Az éttermek ahogy nem működhetnek szakácsok nélkül, ugyanúgy nélkülözhetetlen elemeiknek tekinthetők a gyorsan, precízen és nem utolsó sorban udvariasan dolgozó pincérek és felszolgálók is. Egy pincér pozíció azok számára lehet csábító, akik szeretnének munkájuk során emberekkel kommunikálni is, hiszen sokszor előfordulhat, hogy információkat kell adnunk az ételekről, italokról és ajánlatokról, illetve jó eséllyel némi pénzügyi érzékre is szükségünk lesz, hiszen többnyire nálunk egyenlítik ki az elfogyasztott ételek ellenértékét.

Pultos képzés

A pultosok, ahogy nevük is mutatja, főképp a pult mögül szolgálják ki a betérő vendégeket, a különböző elérhető italválasztékból. Alapesetben egy pultosnak csak az alapvető italokat kell felszolgálni, illetve sok esetben kommunikálnia is kell ebből kifolyólag a vendégekkel.

Mixer-barista képzés

A pultosnál jóval összetettebb, de egyben emiatt kreatívabb terület a mixerek ás baristák világa. Szerencsére a kiváló mixer tanfolyamoknak és vendéglátó képzéseknek hála könnyedén megismerhetjük ennek a szakmának a csínját-bínját. Így egy pár hetes képzést követően megismerhetjük a világ italkülönlegességeinek elkészítését, vagy a művészi kávékülönlegességek alkotásának módját.

Sommelier képzés

Sommelier-el leginkább az elit éttermekben találkozhatunk, ahol egy ilyen szakember kínálhatja számunkra a kiválasztott ételhez leginkább passzoló italkülönlegességet. A sommelier erről egyébként folyamatosan, napi szinten egyeztet a főszakáccsal is, akik így együtt alkotnak meg egy komplett menüajánlatot.

Étterem menedzserképzés

Az előbbi szakemberek munkájának összefogására egy étterem, vagy bár menedzser a legalkalmasabb. Egy ilyen menedzsernek komplett tudással kell rendelkeznie a gasztronómia, a pénzügyek, a humánerőforrás kezelés és a marketing tevékenységek területén is.

Összegezve

A vendéglátóiparban tehát számos szakemberrel találkozhatunk, akik mind érdemben tehetnek hozzá az adott egység működéséhez és a minőségi szolgáltatások meglétéhez.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan spórolj, ha huszonéves vagy?

Hogyan spórolj, ha huszonéves vagy?

A fiataloknak is meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak a pénzzel. A cikk, ebben nyújt segítséget.

Milyen képzésekre van szükség a vendéglátásban?

Milyen képzésekre van szükség a vendéglátásban?

Összegyűjtöttük, hogy milyen képzésekre van szükség, ha a vendéglátásban szeretnénk kipróbálni magunkat, vagy épp karriert építeni.

A reggeli rutin - 6 reggeli rutin, ami segít a fogyásban – segít a fogyásban.

6 reggeli rutin, ami segít a fogyásban

Fogyni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Mi 6 tippet is adunk hozzá.