Milyen képzésekre van szükség a vendéglátásban?
Vendéglátóipari képzések kínálata
Egy vendéglátóipari egység megfelelő működéséhez számos munkavállaló kitartása és szakértelme szükséges lehet. Szerencsére ma már több iskola és magánsuli is tart olyan képzéseket, amikkel szert tehetünk a megfelelő tudásra ezen a téren. Többek között ezen a téren találhatunk:
· szakács
· főszakács
· pincér és felszolgáló
· pultos
· mixer-barista
· sommelier
· menedzser képzések közül is.
Szakácsképzés
Az éttermek falai között a szakácsok felelnek az étel remekek elkészültéért. Egy szakács tudása azonban nem csak erre korlátozódik, hanem az alapanyagok megfelelő tárolására, feldolgozására, a higiéniai szabályok szem előtt tartására és persze az ételek esztétikus tálalására is.
Főszakács képzés
A főszakácsok mondhatni a konyhai terület menedzserei, így tudások még a szakácsokénál is széleskörűbbnek tekinthető. Esetükben ugyanis a megfelelő minőségű és persze mennyiségű alapanyagok beszerzésére is koncentrálni kell, nem beszélve a munkafolyamatok megtervezéséről, a menü és a napi ajánlatok összeállításáról.
Pincér/felszolgáló képzés
Az éttermek ahogy nem működhetnek szakácsok nélkül, ugyanúgy nélkülözhetetlen elemeiknek tekinthetők a gyorsan, precízen és nem utolsó sorban udvariasan dolgozó pincérek és felszolgálók is. Egy pincér pozíció azok számára lehet csábító, akik szeretnének munkájuk során emberekkel kommunikálni is, hiszen sokszor előfordulhat, hogy információkat kell adnunk az ételekről, italokról és ajánlatokról, illetve jó eséllyel némi pénzügyi érzékre is szükségünk lesz, hiszen többnyire nálunk egyenlítik ki az elfogyasztott ételek ellenértékét.
Pultos képzés
A pultosok, ahogy nevük is mutatja, főképp a pult mögül szolgálják ki a betérő vendégeket, a különböző elérhető italválasztékból. Alapesetben egy pultosnak csak az alapvető italokat kell felszolgálni, illetve sok esetben kommunikálnia is kell ebből kifolyólag a vendégekkel.
Mixer-barista képzés
A pultosnál jóval összetettebb, de egyben emiatt kreatívabb terület a mixerek ás baristák világa. Szerencsére a kiváló mixer tanfolyamoknak és vendéglátó képzéseknek hála könnyedén megismerhetjük ennek a szakmának a csínját-bínját. Így egy pár hetes képzést követően megismerhetjük a világ italkülönlegességeinek elkészítését, vagy a művészi kávékülönlegességek alkotásának módját.
Sommelier képzés
Sommelier-el leginkább az elit éttermekben találkozhatunk, ahol egy ilyen szakember kínálhatja számunkra a kiválasztott ételhez leginkább passzoló italkülönlegességet. A sommelier erről egyébként folyamatosan, napi szinten egyeztet a főszakáccsal is, akik így együtt alkotnak meg egy komplett menüajánlatot.
Étterem menedzserképzés
Az előbbi szakemberek munkájának összefogására egy étterem, vagy bár menedzser a legalkalmasabb. Egy ilyen menedzsernek komplett tudással kell rendelkeznie a gasztronómia, a pénzügyek, a humánerőforrás kezelés és a marketing tevékenységek területén is.
Összegezve
A vendéglátóiparban tehát számos szakemberrel találkozhatunk, akik mind érdemben tehetnek hozzá az adott egység működéséhez és a minőségi szolgáltatások meglétéhez.