4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során

Nagyon sok ételt készítenek minőségi fehérborral vagy vörösborral. A vörösbor például nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen összetevője. Pácolhatunk benne húst, de a főzés befejezéseként is használhatunk bort. Vannak olyan ételek, amelyek sokkal finomabbak lesznek, ha bort is adunk azokhoz. Ma már az sem elképzelhetetlen, hogy valamilyen bor hozzáadásával készítsünk el egy finom desszertet, hiszen egyes borok például remekül passzolnak a pudinghoz, a csokoládéhoz vagy más, gyümölcsös édességekhez. A cikkben 4 olyan tippet mutatunk meg, hogyan használhatjuk a bort a konyhában, sütés és főzés során.
A bort sütéshez és főzéshez is - 4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során – használhatjuk.

1. A bor és a pácolás

A bort használhatjuk húsételek pácolásához. Minél tovább van a hús a pácban, annál mélyebb és karakteresebb ízt eredményez. A bor aromája teltebb ízt kölcsönöz a húsnak, azaz kihozza az eredeti, a legmélyebb ízeket is az adott ételből. A hús sütésénél és grillezésénél is elősegíti ezt a mélyebb ízvilág felszínre hozatalát, persze ehhez az adott húshoz, a megfelelő bort kell kiválasztanunk. Egyes húsfajtáknak jót tesz, ha egész éjjel a pácban állnak, míg más húsféléknél elegendő néhány óra is.

2. A főzés és sütés befejezéseként

A bort egyes ételek elkészítésénél csakis utolsó fázisban adjuk az ételhez. Amikor főzzük a húsételt, akkor is elegendő csak az utolsó pillanatban a húshoz adni, mivel ha főzés közben adagoljuk az ételhez és a végső kóstolásánál nem érezzük elég borízűnek az ételt, akkor túl is adagolhatjuk, de ettől nem jobb, hanem keserűbb lesz az étel íze, tehát nem hozzáad valami pluszt, hanem elvesz az étel minőségéből.

3. A borból szósz is készülhet

Mindenki hallott már a bormártásról, amely legfőképpen a vadas ételekhez passzol elsősorban. De természetesen vannak könnyedebb szószok és mártások is, amelyekhez szintén adhatunk bort. Mindig a szósz „súlya” és a hús milyensége határozza meg, hogy vörösborból, avagy fehérborból készítjük a húsételünkhöz a mártást, a szószt.

4. Bor a hús kiszáradása ellen

Az alkohol vizet von el az ember szervezetéből. A húsételeket pedig remekül hidratálja. Ha túl sokáig sütjük a húst, akkor veszít a nedvességéből, vagyis kiszárad, és élvezhetetlenné válik. A bort azonban használhatjuk a hús hidratálására. A borral locsolgatott hús, nagyon jó szaftos marad, puhára fő és még kellemes boríze is lesz.

Kapcsolódó cikkek

A bort sütéshez és főzéshez is - 4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során – használhatjuk.

4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során

A bort nem csak meginni lehet, de a konyhában is használhatjuk sütés és főzés során. Mutatjuk is hogyan.

A borok megfelelő hűtésének művészete

A borok megfelelő hűtésének művészete

A bor szépsége és íze olyan, mint egy finom műalkotás. Ahhoz azonban, hogy minden cseppjét élvezhessük, a megfelelő hőmérsékleten kell tartani.

Minden, amit az isztriai szarvasgombáról tudni érdemes

Minden, amit az isztriai szarvasgombáról tudni érdemes

Az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a legritkább és így a legdrágább a szarvasgombák közül.