Legyél ínyenc! Fogyaszd sajttal a bort!

A franciák tudnak valamit, valami ősi titkot, hiszen ők már évszázadok óta rendszeresen fogyasztanak sajtot is a bor mellé. Szerencsére, ma már hazánkban is sok az ínyenc, és előszeretettel fogyasztanak az emberek minőségi borokat. A minőségi, karakteres, testes és egyéb borok mellé pedig jól tud esni egy finom, ízletes sajt is. A kezdők számára nehéz lehet eldönteni, hogy milyen sajt illik a vörösborokhoz és milyen sajtot ízleljünk meg egy pohár fehérbor mellé. Összeállításunkban ehhez nyújtunk némi segítséget.
A finom borok ízét kiemelik - Legyél ínyenc! Fogyaszd sajttal a bort! – a finom sajtok.

A bor és a sajt teljesen különálló italnak és ételnek látszik, azonban évszázadok óta egy klasszikus gasztronómiai kombináció, amelyet egyes országokban előszeretettel fogyasztanak az emberek. A sajt és a bor párosítása nem csupán személyes ízlés kérdése, hiszen fontos, hogy a sajt és a bor tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz. A krémes sajtokhoz leginkább a lágy borok illenek, és a magas savtartalommal rendelkező borokat remekül kiegészítik a sós sajtok.

A fehérborok és a sajtok

Hozzáértők szerint, a fehérborokhoz sokkal könnyebb sajtot választani, még azoknak is, akik nem rendelkeznek elég szaktudással, ezzel kapcsolatban. A Chardonnay fehérborok ízvilága széles skálán mozog. Fehérborok közül, ez a bor mutat a legtöbb változatosságot. Nagyon simulékony a kemény és a lágy sajtokkal is. Választhatunk mellé camembert és cheddar sajtot is.

A buja gyümölcsös, édes muskotályos fehérborok remek párost alkotnak a kék sajtokkal, de választhatunk ezek mellé a borok mellé cheddar sajtot is.

A száraz, gyümölcsös fehérborok íze leginkább a lágy sajtokkal harmonizál, mint amilyen a ricotta vagy a mozzarella sajt is. A Sauvignon Blanc fehérbor gazdag aromáját és frissítő jellegét nagyszerűen kiemeli a puha, lágy, krémes feta sajt, de más krémes sajt is jó választás lehet.

A vörösborok és a sajtok

A testes vörösborokhoz, mint például a Cabernet Sauvignon, leginkább a kemény sajtok illenek, mint amilyen a cheddar vagy a parmezán sajt. De ez a testes bor, a kék sajttal is remek párost alkot.

A lágy és gyümölcsös ízvilágú Merlot borokat leginkább valami olyan sajttal kell kiegészítenünk, amely egy kicsit eltér a megszokottól. Erre nagyon kiválóak a csípős, karakteres gouda vagy camembert sajtok.

Borok közül, az egyik legnemesebb fajta a Pinot Noir, amelynek gyümölcsös illata, könnyű ízvilága remekül párosul a gouda sajttal.

A fűszeres ízű Shiraz (Syrah) borok nagyon jól passzolnak a kissé füstös ízű sajtokkal. Kiválóan kiegészítik egymást az edámi vagy a gouda sajttal.

Mire ügyeljünk még?

Amikor sajtot fogyasztunk egy pohár jó bor mellé, ügyeljünk arra, az ízek és illatok kiegészítsék, és ne elnyomják egymást. Amennyiben az egyik íze sokkal dominánsabb a másiknál, akkor nem számíthatunk felhőtlen ízorgiára, ízélményre.

Amennyiben vendégeket várunk, mindig kínáljunk vörös és fehérbort is és ők majd eldöntik, hogy mely bort választják a sajtkínálat mellé. Az érlelt sajtok mellé a legjobb szintén hosszabb ideig érlelt, testes borokat kínálni.

Kapcsolódó cikkek

A finom borok ízét kiemelik - Legyél ínyenc! Fogyaszd sajttal a bort! – a finom sajtok.

Legyél ínyenc! Fogyaszd sajttal a bort!

A franciák már évszázadok óta fogyasztanak sajtot a borok mellé. Nem véletlenül, hiszen remek párost alkotnak.

Étterem berendezés – a székekre is gondolni kell

Étterem berendezés – a székekre is gondolni kell

Az éttermek esetében nem csak az étel és felszolgálás fontos, hanem a berendezés minősége is.

A bort sütéshez és főzéshez is - 4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során – használhatjuk.

4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során

A bort nem csak meginni lehet, de a konyhában is használhatjuk sütés és főzés során. Mutatjuk is hogyan.