Mi a különbség a nagykonyhai és a lakossági gépek között?

Legfőbb szempont a hatékonyság, amely során a mennyiség és az idő fontos tényező! Nagykonyhai gépek éttermeknek készülnek, az időtállóság és megbízhatóság elvárás!
Mi a különbség a nagykonyhai és a lakossági gépek között?

Komoly kihívást jelent megfelelő minőségben és időben elkészíteni az ételeket, legyen szó nagykonyháról vagy lakossági konyháról, mindenhol jól jön a gépek nyújtotta segítség, mely megkönnyíti és felgyorsítja a munkafolyamatokat. A nagykonyhai gépek éttermeknek készülnek, ahol pillanatok alatt jönnek az újabbnál újabb ételrendelések. Legtöbb időt az előkészítés során nyerhetünk, ezért érdemes a konyhák működését ipari, más néven nagykonyhai gépekkel egyszerűbbé tenni.

Nagykonyhai és lakossági gépek összehasonlítása

A nagykonyhai gépeket professzionális technológia, időtállóság jellemzi. Szükség van rá, hiszen óriási igénybevételnek vannak kitéve. Nagykonyhai berendezések például az ipari mosógépek, ipari hűtőládák és fagyasztóládák, vákumozó gépek, ipari sütők és olajsütők stb. De például egy botmixer esetén is ipari teljesítményre van szükség. Tehát elmondható, hogy minden konyhatechnológiai eljárás során gépek szempontjából elsődleges szempont a jó minőség, időtállóság, könnyű kezelhetőség, terhelhetőség, a garancia és a szerviz háttér. Alapanyag szempontjából többnyire rozsdamentes anyagból készülnek, mely időtálló és higiénikus.

A vendéglátóegységekben nagyon fontos a munkafolyamatok leegyszerűsítése és a költséghatékonyság. Természetesen mindez elvárás lakossági gépek esetén is, de az elkészített mennyiség és a rendelkezésre álló idő a munkafázis során nagy különbséget mutat, melyek a nagykonyhai gépek teljesítményével áthidalhatóak. Nézzük, milyen gépekről is beszélünk!

Nagykonyhai gépek, melyekre szükség lehet…

· Az ünnepek közeledtével minden étteremnek vagy nagykonyhát működtető egységnek szüksége lehet egy multifunkciós ipari habverőre, amely felgyorsíthatja a munkafolyamatokat. Egy habverő, ami krémkeverő és dagasztógép is egyben, a tészták és krémek mestere.

· Az ipari tésztanyújtó- és tésztakészítő berendezések pékségnek, cukrászdának, pizzériának is nagy segítség lehet, hiszen megkönnyíthető vele a lángos, pizza vagy kenyértészta elkészítése.

· Egy nagykonyhának, azon belül a húsfeldolgozásnak elengedhetetlen kelléke az ipari szeletelőgép. Manuális és automatikus, futószalagos megoldások is léteznek.

· Az ipari sütők nélkülözhetetlenek a gyors és hatékony sütés szempontjából, legyen szó húsok, halak vagy köretek elkészítéséről. Különleges jelzőkkel illethető gépek, mint pl. túlmelegedés elleni védelemmel felszerelt, energiatakarékos, rozsdamentes, és panoráma üvegek könnyítik az étel szemmel tartását.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy lakossági- és nagykonyhai berendezések esetén is elvárhatók egyes tulajdonságok, mint a minőség, időtállóság, hatékonyság. De azért a különböző egységek munkafolyamatai során mégis kiütköznek a különbségek, hiszen míg egy család esetén általában, maximum 4-5 főre készülnek az ételek, és sok esetben több óra is rendelkezésre áll az előkészületek során, addig egy étterem részéről kiemelten nagy elvárás az időtényező, hiszen a vendéget nem lehet megvárakoztatni. Valamint a vendégszám sem feltétlen kiszámítható, amely fennakadásokat okozhat, teljesítmény terén való hatékonyság hiányában. A gépek mivel nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ellenállóbb anyagból, rozsdamentes acélból készülnek, és erősebb motor működteti őket.

Kapcsolódó cikkek

Egyes táplálékok és táplálékok - Testrészeket formáló ételek, amelyek hasznosak is – közötti hasonlóság.

Testrészeket formáló ételek, amelyek hasznosak is

Léteznek olyan táplálékok, amelyek nem csak nagyon hasonlítanak egy-egy testrészünkre, szervünkre, de annak a bizonyos szervünknek az egészségét is szolgálják.

Minden, amit az isztriai szarvasgombáról tudni érdemes

Minden, amit az isztriai szarvasgombáról tudni érdemes

Az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a legritkább és így a legdrágább a szarvasgombák közül.

A finom borok mellé - Hogyan párosítsd az ételt a borral? Azaz, milyen bort igyál az ételekhez? – finom ételek dukálnak.

Hogyan párosítsd az ételt a borral? Azaz, milyen bort igyál az ételekhez?

Az ételek és a borok párosítása nem könnyű és egyszerű feladat. A cikkben három borfajtáról olvashatsz és azt is megtudhatod, milyen ételek illenek ezekhez a borokhoz.