Az édesburgonya különböző fajtái

Sokféle édesburgonya létezik. Mindegyiknek megvannak a maga egyedi jellemzői. Ezek közé tartozik a színük, méretük és ízük. Az, hogy melyik típust választja, az Ön személyes ízlésétől függ.
Az édesburgonya különböző fajtái

Van azonban néhány gyakori édesburgonya típus, amelyek népszerűek és szinte minden élelmiszerboltban kaphatók.

A Jewel, a Beauregard és a gránátos édesburgonya a három leggyakoribb fajta. Mindhárom nagyon sokoldalúan felhasználható, és nagyszerű sütemények és zöldségpürék készíthetők belőlük. Nedves és sima textúrájuknak köszönhetően tökéletesen alkalmasak főzésre, különösen rakott ételekben. A többi fajtához képest az ékkövesek enyhébbek. Akár sütés, akár főzés vagy pürésítés, az édeskömény jól bírja a legtöbb ilyen módszert.

Az okinawai édesburgonya a Stokes édesburgonyához hasonló. Lila színűek, enyhén édes ízűek. Az okinawai édesburgonya közel sem olyan édes, mint a narancsszínű fajták. Emellett kevésbé alkalmasak levesekhez, mivel a textúrájuk sűrűbb. Alacsony édességük ellenére azonban remek választás salátákhoz és sós ételekhez.

Egy másik gyakori édesburgonyafajta a Porto Rico, amely egy közönséges szőlőfajta mutációja. Felfelé nő, és jó fajta aprításra és sütésre. Ez a fajta különösen a déli államokban népszerű.

A Purple Stokes édesburgonya remek választás sütéshez. Sötétlila húsuk tele van antioxidánsokkal, így vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok gazdag forrása. Emellett a cukorbetegek számára is jó választás. Ízük mellett a Purple Stokes burgonya jó választás azoknak, akik virágos jegyeket szeretnének adni az ételeiknek.

A Covington édesburgonya Észak-Karolinában és délen is népszerű fajta. Narancsvörös héjuk és keresztbe-kasul kúposodó végük teszi felismerhetővé őket. Édes narancsos ízük mellett magas a nedvességtartalmuk is, így jó választás pörköltekhez és ragukhoz. Más fajtáktól eltérően ezek a burgonyák sütés közben is megtartják alakjukat. Malátás íze is van, amely számos pékáruban élvezhető.

Más népszerű édesburgonyafajták közé tartozik a Bayou Belle és a Hannah. Mindkét típus népszerű sütéshez, sütéshez és pürésítéshez. Barna vagy törtfehér héjukkal és sűrűbb, krémesebb belsejükkel ezek a fajták számos recepthez kiváló választásnak bizonyulnak.

Kapcsolódó cikkek

Az édesburgonya különböző fajtái

Az édesburgonya különböző fajtái

Sokféle édesburgonya létezik. Mindegyiknek megvannak a maga egyedi jellemzői.

Étterem berendezés – a székekre is gondolni kell

Étterem berendezés – a székekre is gondolni kell

Az éttermek esetében nem csak az étel és felszolgálás fontos, hanem a berendezés minősége is.

A legjobb borbárok a világ minden táján

A legjobb borbárok a világ minden táján

Egy adott területen elérhető borok választéka sokat elárulhat az adott régióról.