Az angol borok bűvöletében
Azok akik szeretnének személyesen is megismerkedni ezekkel az angliai területekkel célszerű, ha folyamatosan beszélik az angol nyelvet. A középhaladóknak online angol tanulással is pótolható a hiány ahhoz, hogy magas szinten értessék meg magukat angol nyelven.
Melyek a legjobb angol területek a bortermeléshez?
A délkelet-angliai Kent, Sussex és Hampshire területeken, amit Champagne-területeknek vagy másként a pezsgővilág Mekkájának is neveznek, a hűvös klíma és a mészkővonulat egyedülálló területet eredményeznek, amelyek a pezsgőalap bor termeléséhez a legideálisabbak.
A Nyetimber, a Ridgeview és a Gusbourne borászatok a legnagyobbak ezeken a területeken, világszerte ismert borokat és pezsgőket állítanak itt elő.
A hűvös és nedves angol éghajlat a keleti régió melegebb nyarai és a krétás talaj a legideálisabb a borászat számára. A nyugatról érkező csapadéktól a hegyvidék által védett szőlőterület száraz mikroklímájú, a talajszerkezet pedig lehetővé teszi, hogy a szőlőtőkék gyökerei mélyről jussanak tápanyaghoz.
Melyek a legismertebb szőlőfajták, és hol értékesítik az ezekből készült borokat?
A Chardonnay és a Pinot Noir fajták termesztésére alkalmas éghajlat miatt, ezek a fajták a dominánsak az angol pezsgőkben. Az Egyesült Királyság legszélesebb körben ültetett szőlője jelenleg, a Pinot Noir. A szőlőtermelés egyharmadát teszi ki ez a fajta. A közép-angliai térség déli részén a cider termelés volt ugyan a hangsúlyos, de a borkészítést is már az 1200-as évektől folytatták, írásos emlékek maradtak fenn róla, sőt még a pápának is küldtek bort erről a területről, tehát a borexport sem új ötlet. Az angol borok negyven különböző országban kaphatók, nagy részük a hazai piacon kerül értékesítésre, a maradék Skandináviában, Észak- Amerikában és Ausztráliában kel el.
Nagyon nem mindegy azonban, hogy angol vagy brit borról van szó. Ugyanis míg az angol bor, angol területen termett szőlőből származik, addig a brit bor a sűrítményből, amely teljesen máshol termett és csak alsó polcos termék készülhet belőle.
Azonban mint a világ minden részén az angliai bortermelőknek is fel kell készülniük a gyorsan változó éghajlati viszonyokra és éppen ezért a kutatók szerint, szélsebesen cserélődni fognak a szőlőfajták az angliai vidékeken is, ami megnehezíti a termelők számára a hosszabb távú tervek kialakítását.
Összegezve
Az angol bortermelés egyre nagyobb területeken és egyre újabb szőlőfajták telepítésével folyik. A klímaváltozás miatt a szőlőterületek folyamatosan növekszenek, a hazai fogyasztás mellett a felesleges bort értékesíteni külföldön lehetséges.