Az angol borok bűvöletében

De nem csak a borok, hanem a pezsgők is kiváló minőségűek ezeken a területeken. Folyamatosan fejlődik az angol területeken a bortermelés és egyre többen termesztenek bort.
Az angol borok bűvöletében

Azok akik szeretnének személyesen is megismerkedni ezekkel az angliai területekkel célszerű, ha folyamatosan beszélik az angol nyelvet. A középhaladóknak online angol tanulással is pótolható a hiány ahhoz, hogy magas szinten értessék meg magukat angol nyelven.

Melyek a legjobb angol területek a bortermeléshez?

A délkelet-angliai Kent, Sussex és Hampshire területeken, amit Champagne-területeknek vagy másként a pezsgővilág Mekkájának is neveznek, a hűvös klíma és a mészkővonulat egyedülálló területet eredményeznek, amelyek a pezsgőalap bor termeléséhez a legideálisabbak.

A Nyetimber, a Ridgeview és a Gusbourne borászatok a legnagyobbak ezeken a területeken, világszerte ismert borokat és pezsgőket állítanak itt elő.

A hűvös és nedves angol éghajlat a keleti régió melegebb nyarai és a krétás talaj a legideálisabb a borászat számára. A nyugatról érkező csapadéktól a hegyvidék által védett szőlőterület száraz mikroklímájú, a talajszerkezet pedig lehetővé teszi, hogy a szőlőtőkék gyökerei mélyről jussanak tápanyaghoz.

Melyek a legismertebb szőlőfajták, és hol értékesítik az ezekből készült borokat?

A Chardonnay és a Pinot Noir fajták termesztésére alkalmas éghajlat miatt, ezek a fajták a dominánsak az angol pezsgőkben. Az Egyesült Királyság legszélesebb körben ültetett szőlője jelenleg, a Pinot Noir. A szőlőtermelés egyharmadát teszi ki ez a fajta. A közép-angliai térség déli részén a cider termelés volt ugyan a hangsúlyos, de a borkészítést is már az 1200-as évektől folytatták, írásos emlékek maradtak fenn róla, sőt még a pápának is küldtek bort erről a területről, tehát a borexport sem új ötlet. Az angol borok negyven különböző országban kaphatók, nagy részük a hazai piacon kerül értékesítésre, a maradék Skandináviában, Észak- Amerikában és Ausztráliában kel el.

Nagyon nem mindegy azonban, hogy angol vagy brit borról van szó. Ugyanis míg az angol bor, angol területen termett szőlőből származik, addig a brit bor a sűrítményből, amely teljesen máshol termett és csak alsó polcos termék készülhet belőle.

Azonban mint a világ minden részén az angliai bortermelőknek is fel kell készülniük a gyorsan változó éghajlati viszonyokra és éppen ezért a kutatók szerint, szélsebesen cserélődni fognak a szőlőfajták az angliai vidékeken is, ami megnehezíti a termelők számára a hosszabb távú tervek kialakítását.

Összegezve

Az angol bortermelés egyre nagyobb területeken és egyre újabb szőlőfajták telepítésével folyik. A klímaváltozás miatt a szőlőterületek folyamatosan növekszenek, a hazai fogyasztás mellett a felesleges bort értékesíteni külföldön lehetséges.

Kapcsolódó cikkek

Alkoholmentes borok és egészségtudatos életmód

Alkoholmentes borok és egészségtudatos életmód

Az alkoholmentes italok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen tökéletesen illenek az egészségtudatos életmódhoz és a változatos társasági eseményekhez.

A bórkóstolásnak is vannak - 5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz – szabályai.

5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz

A bórkóstolás sokak számára egy komoly program, azonban sokan még nem vettek részt ilyen eseményen. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat és tippeket.

A bor 5 előnye

A bor 5 előnye

A bor öt előnyét mutatjuk be.